cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене

Брестово

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Кратка информация

Село Брестово се намира на 24 км. североизточно от град Ловеч.
Край селото е най-високата точка на Деветашкото плато - връх Чуката, 555,7 метра надморска височина с омайваща гледка на всички посоки.Културният живот в селото се развива чрез читалището. Основано на 21.11.1909 г. читалище „Пробуда – 1909 г.“ съхранява българският дух и традиции от най-дълбока древност. И днес то развива активна дейност чрез женска певческа група за автентичен фолклор и богат библиотечен фонд.
Друг обект в село Брестово е старинната църква, която носи името на Свети Георги Победоносец. Изградена през 1864 г. и днес тя съхранява християнския дух и е място за поклон по време на празници. От 2014 г. на шести май село Брестово чества своя Църковен празник с общи трапези в центъра на селото.
В градинката пред читалището през 2018 год. по проект на Сдружение „Деветашко плато“ е изграден „Кът за отдих и игри в село Брестово“.

Контакти

Радинка Тотева - кметски наместник на село Брестово
Т.: 0884 704072, 0898 760552
E.: brestovo.lovech@abv.bg
08.00 - 12.00, 12.30 - 16.30; почивен ден събота и неделя

Мая Миленкова - секретар НЧ "Пробуда-1909 г."
Т.: 0884 431776
08.00 - 12.00, 13.00 - 15.00; почивен ден неделя и понеделник

Село Брестово се намира на 24 км. североизточно от град  Ловеч, който е общински и областен център. Разположено е в южното подножие на Деветашкото плато между хълмовете „Бърдо“ и „Дялът“. В началото хората са се заселили около стара разрушена крепост в местността „Калето“. Селото бързо се разраснало и обхванало съседните местности на север през „Тунковец“ до „Селище“ и на северозапад до „Тишанов вир“ – място с буен горски извор с чиста питейна вода. Този обширен терен се оказал неблагоприятен за постоянно местоживеене поради усойното изложение и откритост към студените северни ветрове. В края на XVIII век по време на голяма чумна епидемия хората трябвало да напуснат селището и да потърсят друго по-добро място за живеене. Тогава открили днешното местоположение на Брестово между двата хълма – “Могилата“ и „Бърдо“, което е слънчево и защитено от ветровете, имало е много извори с брястове около тях, от които селото е получило името си. Заселването станало постепенно, като се оформили долната и горната махали с център „Герана“. През целия период след Освобождението 1878 год. се среща под името Брястово. Днешното му име е уточнено с Указ № 960/04.01.1966 год.


Землището на село Брестово е от 38 214 кв. км. Надморска височина 495 м. Граничи със селата Тепава, Деветаки, Къкрина, Гостиня от Ловешка община и Агатово и Малки Вършец от община Севлиево. Селото е свързано с шосейни връзки с Ловеч и Севлиево, а чрез тях и с други градове на Централна Северна България. Най-високата част на село Брестово се намира на местността „Чуката“ – 555,7 м надморска височина. Просторната гледка, която се открива на всички посоки е омайваща. На юг се вижда гордата верига на Централна Стара планина, като при подходящи атмосферни условия се откроява прекрасна панорама към високите върхове на Балкана. В землището на селото има дълбоки карстови форми (пещери, подземни реки и други). Най-дълбоката пропастна пещера е „Кънтилката“. В близост до селото се намира пещерата „Погрис“ – вертикална, с дълбочина над 10 м, изследвана през 1976 год. Характерен за нея е дълъг тунел, който винаги е подхранен от дълбоки подпочвени води. Тези пещери не  са пригодени за посещения от туристи. Релефът е хълмист, изграден от долнокредитни варовици и пясъчници. Върху тях са образувани комплекс от карстови форми в местностите „Черковището“, „Бърдо“, „Тишанов Камък“, „Белишки скали“, „Дялът“, „Трапчища“ и „Водната върпина“. Климатът е умерено континентален. Подпочвените води са на голяма дълбочина, поради естествената дренираност. Природата на село Брестово е надарена с огромно разнообразие от дървесни видове, птици и билки. От естествената растителност преобладават широколистните дървесни видове – дъб, бряст, обикновен и келяв габър и др. Животинската фауна включва видовете като сърна, заек, дива свиня, фазан, лисица, както и много представители птици.


В село Брестово живеят около 140 човека. Населението е от български етнос. Поради невероятната природа и чистия въздух много хора от други населени места проявяват интерес и купуват къщи в селото.


В село Брестово има два  хранителни магазина и една къща за гости. Земята в селото се обработва под аренда. Най-високата точка на Деветашкото плато е край село Брестово – връх „Чуката“, прекрасно погледно място, както към Балкана, така и към Дунавската равнина.


Културният живот в селото се развива чрез читалището. Основано на 21.11.1909 г. читалище „Пробуда – 1909 г.“ съхранява българският дух и традиции от най-дълбока древност. И днес то развива активна дейност чрез женска певческа група за автентичен фолклор и богат библиотечен фонд.
Друг обект в село Брестово е старинната църква, която носи името на Свети Георги Победоносец. Изградена през 1864 г. и днес тя съхранява християнския дух и е място за поклон по време на празници. От 2014 г. на шести май село Брестово чества своя Църковен празник с общи трапези в центъра на селото.
В градинката пред читалището през 2018 год. по проект на Сдружение „Деветашко  плато“ е изграден „Кът за отдих и игри в село Брестово“.
Село Брестово е едно от деветте села на Деветашкото плато, в съседство е село Къкрина, известно с Къкринското ханче. Наблизо е и село Деветаки и Деветашката пещера. През село Брестово може да се стигне до прочутите Крушунски водопади. Чистият въздух, красивата природа богата с лековити билки и невероятна гледка от връх „Чуката“ са предпоставка за отдих и туризъм в село Брестово.

Атракции в Брестово

виж още атракции