cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене

Агатово

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Кратка информация

Агатово е село в Северна България, в община Севлиево, област Габрово. То е разположено в най-южната част на Деветашкото плато с площ от 36 488 km² и на около 10 км западно от язовир Александър Стамболийски.

Контакти

Валентин Василев - кмет на село Агатово
Т.: 0884 888733,
E.: agatovo1@mail.bg

Ганка Христова - председател, Светла Боянова - секретар на читалището
Т.: 0898 596133,
E.: tschitagatovo@abv.bg

Знаете ли, че бронзово еленче в логото на сдружение „Деветашко плато” е стилизирана форма на една прекрасна малка статуетка, намерена в нивите край село Агатово? Бронзовата фигурка на елен е датирана от 7 век пр.н.е. – една от най-старите находки от тракийската култура, впечатляваща с елегантната си форма и фината си изработка. Заедно с железен тракийски меч от 5-4 век пр.н.е. с уникална форма и украса, и сребърна торква, които са изложени в НАИМ, тези находки дават исторически доказателства за наличието на човешки живот и цивилизация по Деветашкото плато от древни времена.  

Местността Белото Камъне е просторна поляна край гората на 7 км северно от селото. Достига се по полски път през нивите – истинско предизвикателство за любителите на „оф-роуд” шофирането. Има чешма с питейна вода и езерце с водни лилии, изградени са навес, пейки и маси за почивка и похапване, тоалетна.

Районът е карстов, част от Деветашкото  плато, и изключително богат на понори /наричани тук върпини/ и неизследвани пещери сред нивите. Местността е картирана и има възможности за спортно ориентиране.

 

  • Това е и любимо място за срещи на ловните дружинки от района, а местните ловци са възстановили стара стопанска сграда за подслон. 
  •      В околните гори има изградени ловни укрития (чакала), от които могат да се наблюдават различни диви животни в естествената им среда и при водопой – лисици, диви свине, сърни и елени, различни видове птици. Горите и поляните са рай за познавачите на гъби и билки.
  •      Читалище „Образование” – създадено през 1900 г.; в момента има фолклорна певческа група, която участва в надпявания и фестивали.  
  •      Църквата в Агатово е построена през 1856 г. от неизвестен майстро, а камбанарията до нея – през 1930-1933 г. Камбаната тежи 700 кг.
  •      Територията на селото се пресича от множество останки от древни пътища, които могат да се използват за туристически маршрути.

Атракции в Агатово

виж още атракции