cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене

Къкрина

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Кратка информация

Малко село, сръвзано с драматични исторически събития.
Тук може да посетите музея Къкринско ханче, един от 100-те национални туристически обекти.

Контакти

Иваничка Станчева - кметски наместник на село Къкрина
Т.: 0884 704086, 0884 199774
E.: lovech.kakrina@abv.bg

Кунка Нешева - секретар читалище "Васил Левски - 1924"
Т.: 0897 223066

Музей "Къкринско ханче"
Т.: 06928 - 2310

Село Къкрина има население  224 човека – българи и турци. Разположено е в югозападния край на Деветашкото карстово плато, където завършва Дунавската равнина и започват предпланините на Балкана. Намира се на 18 км. източно от град Ловеч, който е общински и областен център.

Граничи със селата Брестово, Тепава, Гостиня, Горно Павликени, Прелом и Малиново от Ловешка община и селата Малък Вършец и Петко Славейков от Севлиевска община.

Селото е свързано с преки шосейни връзки с градовете Ловеч и Севлиево, а чрез тях и с други градове на Централна Северна България.

Преданията говорят, че селото е основано преди повече от 400 години. Тогава се е намирало на 3 километра в югоизточна посока от сегашното. Постоянните набези на османлиите, минаващи по пътя Ловеч-Севлиево, принудили жителите му да го напуснат  и се преместват на 3 км. североизточно в  камениста безводна  местност „Калето”.  Според преданието населението заболяло масово от чума и били принудени да се преместят отново. Разделили се на две – едните се заселили на мястото, на което днес е село Брестово, а другите спрели край един извор и така сложили началото на днешното село Къкрина. Името му идва от квакането на жабите в локвите край извора. Съдбата на жителите на Къкрина днес не се различава от тази на много български села по време на над двайсетгодишния преход към пазарно стопанство, започнал след 1990 г. Млади хора почти няма, от 100-те постоянни жители на селото почти всички са прехвърлили работоспособна възраст. Поминък на къкриненци са земеделието и животновъдството. Две фирми обработват земята на селото, друга е създала цех за сушене на билки. В селото има кравеферма и една овцеферма. За невероятната природа и чистия въздух на Къкрина се знае дори в Испания. 15 къщи в селото са собственост на испански граждани, които периодично се завръщат тук. Част от тях отдават ремонтираните къщи на онези, които желаят да развиват екологичен туризъм, а селото е начална отправна точка за пътешествие из района. То е едно от деветте села в Деветашкото плато, от които може да се стигне до прочутите Крушунски водопади и Деветашката пещера.

Района е карстов със скални комплекси, които са място за редки видове птици и прилепи.

Тук са родени съратниците на Васил Левски Христо Иванов – Големият и Николчо  Цвятков.

Селото е известно със своя музей – „Къкринско ханче“, където е заловен Васил Левски. Зимно работно време:  8.30 – 12.00 ч. и 13.00 - 17.00 ч.; лятно работно време:   8.30 – 12.00 ч. и 13.30 - 17.30 ч. Телефон за контакти  – 06928 2310.

В селото има 2 магазина, 1 кафене, 1 кравеферма и 1 овцеферма,  къщи за гости все още няма.

НЧ”Васил Левски 1924” има почти 100 годишна история. Към читалището функционира певческа група, която участва в събори и надпявания в региона и страната. В клуба по интереси се празнуват всички празници, годишнини и рождени дни. Във  фоайето на читалището има изграден кът от старинни  вещи  „От раклата на баба”. НЧ „ Васил Левски – 1924“ работи всеки работен ден от  8.00 – 12.00 ч. ;  13.00 – 17.00 ч.  Секретар е Кунка Конова:    GSM – 0897223066

Друга забележителност на селото е църквата „Успение Богородично” построена през 1884 година , а от 1974 година е паметник на културата. Не случайно за официален празник на Къкрина е избран 15 Август – Голяма Богородица.

В низината под църквата се намират обновената селска чешма и „Мечата дупка”.

В Къкрина се реализираха няколко проекти на сдружение „Деветашко плато“ – ремонт на Селската чешма с място за пикник, беседка пред входа на музея, а в двора на читалището има изграден екран и място за лятно кино.

Кметството и читалището отбелязват няколко важни дати: 19 Февруари – Годишнини от обесването на Апостола; 18 Юли – Рожденият ден на Апостола;  15 Август – празника на селото и църквата.

Близо до селото се намира язовир „Селище”, където има място за спане, почивка, риболов и отдих на открито. Планинска прохлада, чист въздух и природна среда с  лековити билки и места за почивка са предпоставка за  отдих и туризъм в село Къкрина.      

Атракции в Къкрина

виж още атракции