cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене

Тепава

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Кратка информация

Село Тепава е малко селце, сгушено в южните гънки на Деветашко плато.
Отличителни черти на селото са чистият въздух, тишината и отдалечеността от интензивни индустриални и транспортни артерии.
В центъра на селото има информационно табло, на което са отбелязани маршрутите, които може да се използват от желаещите приключение в природата.

Контакти

Стефан Нейков - кметски наместник на село Тепава
Т.: 0888 871824

Село Тепава е малко селце, сгушено в южните гънки на Деветашко плато. 
Създадено е между 1600 и 1700 година, няма точни данни. Първите заселници са създали селото в източната част на местността "Вълчака".
В течение на годините са се преместили до чешмата с хубава вода, до която растял висок бряст, обвит от дива лоза, който приличал на купа сено, на турски – ТЕПЕ. Хората наричали чешмата „при Тепето“, което се превърнало в днешното име на селото – Тепава.
Основно препитание на населението е било животновъдство и земеделие. В средата на 20-ти век населението е наброявало около 1000 души. В момента тук живеят 60 човека.
Отличителни черти на селото са чистият въздух, тишината и отдалечеността от интензивни индустриални и транспортни артерии, като същевременно то е на 20 километра от областния център Ловеч (около 20 минути с автомобил). 
Надморската височина в центъра на селото е около 370 метра, което прави летните нощи прохладни. 
За хора желаещи разходка в чиста природа, околностите на селото предлага гори, ливади, дерета и височини. 
В околностите на селото има няколко природни забележителности. "Иванчовска върпина" е пещера с отвесен отвор. Местността Асмалъ е с надморска височина 440 метра, от която се открива красива панорамна гледка към Стара планина. В местността "Маарата", ловно рибарската дружина е изградила чешма с пейки и маса, подходящи за пикник.
Други места, които могат да се посетят са Бялото кладенче, Долнишка чешма, местността "Гидиците", чешма "Тропча".
В парка в центъра на селото е изграден параклис "Св.Стефан". В селото има магазин, от който може да се закупят хранителни продукти и напитки. 
В центъра на селото има информационно табло, на което са отбелязани маршрутите, които може да се използват от желаещите приключение в природата. Това са стари пътища, използвани в миналото между селата Деветаки, Брестово, Къкрина, Йоглав, Гостиня, Смочан и Йоглав. Разстоянията са кратки, между 3 и 8 километра.
Маршрутите не са облагородени и желаещите да ги ползват трябва да имат елементарна подготовка за преходи в дивата природа.
Автобусен транспорт от град Ловеч до селото има в дните понеделник и петък вечерта в 17,30 от Автогара Ловеч и в сряда сутрин 7,00 и вечерта 17:30 часа.

Празник на селото е неделята около 28 октомври, когато се провежда селски сбор.