cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене

Живи общности – жизнени села

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Проетът на сдружение „Деветашко плато” обхваща 10-те села исе реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”  

Период на изпълнение: септември 2012 – април 2014

Дейностите по проекта са пример как хората от Деветашкото плато се борят за подобряване на живота в своите села. Целта на проекта е да активира местните общности в десетте села и те заедно с местните власти в общините Летница, Ловеч и Севлиево да търсят пътища да направят селата по приятни за обитаване, по-жизнени и привлекателни.

През първите 3 месеца на проекта ние създадохме и обучихме 10 местни екипа за развитие, които да идентифицират и обсъждат местните проблеми, и да подготвят малки проекти за решаването им, наред с набиране на средства и изпълнение на проектите. Проведохме 10 форум-дискусии в селата с участието на представители на общинските администрации и ОбС (кметове, съветници, експерти) за обсъждане на местните приоритети във всяко село и подбор на демонстрационна идея за проект. Всяко село превърна идеята в малък проект, представен на конкурса „Живо село” през май 2013. Девет от малките проекти успешно бяха завършени до края на 2013 г.

Във основа на идеите от местните форуми разработихме и два регионални проекта:

През юни и септември 2013 група известни фотографи участваха в пленер ФотоОко на Деветашкото плато, а изложбата от снимки гостива в Русе през ноември 2013. През пролетта на 2014 предстои представяне на фото-изложбата във Велико Търново, Варна, Пловдив и София.
Журналистически тур през април 2014 ще представи резултатите от проекта в медиите.
През май 2014 ще се състои национално състезание по ориентиране за купата „Деветашко плато”, с което ще покажем възможностите за спорт и активен отдих в района. Подготвят се нови карти, рекламни материали и уеб-страница.