cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене

Проект ALITHE - Активно учене в историческа среда

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Така се нарича проектът на британската организация Грампус, в който участват партньори от 6 европейски страни – Англия, България, Германия, Кипър, Румъния и Словакия. Българският партньор е сдружение „Деветашко плато“, което вече 14 години работи в 9 села от общините Севлиево, Ловеч и Летница.

От началото на 2022 година се проведоха три работни срещи: в Кипър през май – запознаване с изработката на мозайки и иконопис; в Румъния през април – техника за изграждане на сламени покриви на традиционни планински къщи в Капратите; през юни в Германия – запознаване с добри практики за опазване на стари занаяти.

От 1 до 8 юли в Словакия се проведе четвърта работна среща по проекта, в което взеха участие трима представители на сдружение „Деветашко плато“. Село Лишов се намира в южна Словакия, не далеко от границата с Унгария., в типичен селски район сред ниви от репко, пшеница и слънчоглед. Поради горещото време жътвата там е в разгара си. Селото има около 200 жители, по-голяма част от тях са безработни или заети със социални дейности по почистване на улиците и косене на трева, църквата се отваря само по празници, има един малък магазин за основни стоки и една кръчма, която дори не работи всеки ден.

Най-забележителното в селото е Музей  Лишов и галерияята с маски от цял свят, събрани и предоставени на музея от главния виновник за проектите на Грампус – ентусиазираният англичанин Мартин Кларк. Музей Лишов функционира като нестопанска организация, работи на принципа на публично –частно партньорство с местната общност, разработва и участва в проекти с европейско финансиране. Домакините бяха подготвили интересна програма. Освен запознаване с културно-исторически забележителности на района, участниците усвоиха и различни старинни техники – чистене и подготовка на вълната за предене, изработване на тухли от кирпич, замазка на стени с глина, правене на плет от клони. Посетихме малки изби,  изградени в скалите от вулканичен туф, в които местните винари правят леки домашни вина. Готвихме заедно с местните хора традиционен гулаш за празника Свети Яно (еквивалент на нашия Еньовден).

Следващото събитие ще бъде в България, в  село Кърпачево на Деветашкото плато, от 28 август до 4 септември 2022 г. Партньорите ще работят съвместно по почистване на екопътека, ще се запознаят с българската бродерия и фолклор. Участниците ще се включат и в Четиринадесетият  традиционен събор на Деветашкото плато „Девет песни от извора“ и отбелязване на 150-годишнината на читалище „Развитие-1872“ на 3 септември в село Горско Сливово.

Велислава Чилингирова – Координатор на проекти в сдружение „Деветашко плато“  и участник в срещата в Словакия