cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
12.03.2024

Улица в Горско Сливово на името на професор Михаел Бар - Зоар

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

В деня, в който България отбеляза 81 години от спасяването на евреите, живеещи на територията на царството, в едно от селата на Деветашкото плато – село Горско Сливово, се състоя много официална и в същото време – дълбоко човешка среща.

В неделната сутрин на 10.03.2024 г., община Летница именува улица в селото на израелския историк и писател професор Михаел Бар – Зоар. Тук преди около 80 години малкият Михаел и семейството му били изселени от София – далеч от преследванията и гоненията. Тук свещеникът на селото, впечатлен от желанието и умението на петгодишното дете да чете, му подарява пълното издание на приказките на братя Грим. Тук, без да слуша съвета на баща си, че „това, зеленото, дето го ядем, не е за деца“, той изяжда толкова люта чушка, че „гласът ми се чу чак в съседните села!“.

Табелата с новото име на улицата бе поставена на стената на къщата, която дала подслон на семейството. И живот!

„И спасението на българските евреи показва: добрите българи победиха лошите. И евреите бяха спасени. И така България показа, че един малък Давид може да победи един огромен Голиат. И така останахме всички живи и с един огромен дълг към България”.

„Вашият баща лекуваше моя баща, професоре!“, бяха думите на възрастна жена от Горско Сливово, развълнувана от срещата.

На официалната церемония присъства и президентът Румен Радев.

Събитието бе едно от онези, които обединяват хората и създават положителна енергия и усещане за общност. Поздравления за енергията на професор Бар – Зоар, с която той не спира да говори с любов и признателност за България и за спасяването на българските евреи! Поздравления за община Летница за това, че чрез името на един човек увековечи историите на хиляди спасени!