cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
20.06.2022

Речник на вълшебните думи в норвежкия език

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Речник на вълшебните думи в норвежкия език или, какво научихме от едно работно посещение в Норвегия

Ива Таралежкова, Велислава Чилингирова

От 7 до 11 юни, време, когато повече хора вече се замислят за море, нашата група от сдруженията „Деветашко плато“ и „Зелениград“ и общините Летница и Севлиево се отправи на север. Целта на пътуването до далечната, загадъчна Норвегия беше запознаване с техните практики за работа с доброволци и организация на дейности на открито чрез партньорства между общини и доброволчески сдружения на местната общност. Програмата бе разработена от Мортен Дуснес, представител на партньорската организация „Friluftsrådenes Landsforbund“, а средствата за пътуването са осигурени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Кацаме в Осло към 19 часа, и уж е привечер, а слънцето е все още ярко. Нашият партньор Мортен Дуснес ни посреща, настаняваме се в непретенциозен мотел и сме в очакване на новия ден… Съмва се преди 4 сутринта, a в 8 часа слънцето е вече високо в небето и ние сме на път! 

В Норвегия времето е променливо - ту вали, ту ръми, ту пече, едновременно е влажно и приятно топло… доста различно от климата в България. В първия ден имаме официална среща в община Хула и работни срещи сред природата – но тук всички ходят удобно облечени и лесно подбираме дрехите - не ни трябват вратовръзки и официални обувки.

Срещаме се с Директора на община Хула (длъжност, сходна на тази на секретар на община в България), който ни запознава с основните характеристики и дейности в района. Посещаваме Доброволческия център към общината, в който работят 2 души на щат. Но центърът координира дейността на 80 местни доброволчески организации с най-разнообразен обхват: от помощ за самотни възрастни хора, клубове по интереси, спортни занимания, интеграция на чужденци, класове за подпомагане на учебния процес на децата, до безплатно отдаване под наем на оборудване за дейности на открито. И още от първите срещи започваме да учим нови, вълшебни думи:
 
Friluft – „Дейности на открито“: всеки, независимо от възрастта, пола, социалния статус и потребностите, трябва да има възможност да се наслади свободно, безплатно, когато иска, на природата, във всеки сезон и по всяко време, но и трябва да я уважава и пази. Тази дума се учи от най-ранна възраст - голяма част от детските градини са почти изцяло на открито, с един заслон, който ги приютява за хранене, когато дъждът, вятърът или снегът са наистина силни. Всяка община, сама или с други, участва в сдружения за дейности на открито. Те се грижат за изграждането на съоръжения и инфраструктура, както и за организирането на събития, за да могат малки и големи да намерят своето място и преживяване сред природата. Всички тези сдружения - 28 на брой, са обединени под шапката на нашата партньорска организация, Friluftsrådenes Landsforbund (Съюз на сдруженията за отдих на открито), която работи на национално ниво, за да осигури подкрепа от държавата за дейностите на открито. 
 
Frivillig - „Доброволец“, е друга вълшебна думa… Над 70 % от норвежците отделят от свободното си време за доброволчески дейности, а около 50 % участват в повече от една доброволчески организации. В това се уверихме през втория ден от посещението ни: в района на общините Шиен, и Порсгрюн, където се срещнахме с представители на Grenland Friluftsråd – Сдружение за дейности на открито Гренланд, един от членовете на Friluftsrådenes Landsforbund.
 
Кратка пешеходна разходка ни отведе в Центъра за дейности на открито Кверндамен. Това е място насред гората край града, лесно достъпно по горска пътека, с изградени навеси, пейки и беседки. Помислено е и за хора с увреждания и ограничени възможности, като е осигурен паркинг и алея за инвалидни колички в съседство. И тъй като лятото вече идва, в центъра Кверндамен кипи усилена работа – боядисване на беседките, почистване на клони, насипване на пътеки с дървесен чипс. Кой го прави ли – весела група доброволци, хора на възраст над 65 години, усмихнати, пъргави, всеки захванал се с някаква задача. 

 Както и клуб „Викинг“, чиито членове, облечени в дрехи и с аксесоари, наподобяващи тези отпреди хилядолетие, виждаме насред една поляна на брега на фиорда. Дотук - нищо особено, само че тези хора, пенсионери и работещи, които се включват в свободното си време… строят викингски кораб в естествените му размери! Започнали са проекта преди няколко години, а пусковият срок е 2024! Работят по професионални чертежи, използват с инструменти възможно найблизо до оригиналните, четат за епохата, нравите и историята и са погълнати изцяло от целта си. Идеята на доброволците е, когато корабът е готов, да могат туристи, младежи и всички желаещи да се докоснат до начина на живот и историите на тези силни, сурови мъже и жени - техните предци. И ако към тези примери прибавим хилядите други - младежки доброволчески организации, клубове по интереси и спортни клубове, здравни и спасителни образователни акции и културни инициативи, мащабът наистина е огромен. От организацията Norsk Friluftsliv (Живот на открито - Норвегия) споделиха, че доброволният труд в страната възлиза на 142000 работни години, а само за 2018 година цифрите показват, че доброволците са „заработили“ 78 млрд. норвежки крони, което се равнява на близо 14 млрд. лева за норвежката икономика! 

Tillit - „Доверие“: всички, които ползват услуги, оборудване или туристическа инфраструктура, предоставена от държавата, общините и доброволческите организации, отговарят да опазването и устойчивостта им. И това става не с глоби и заплахи, не с рестрикции и строги и сложни правила, а само с тази вълшебна дума. Популярното наемане на така наречените „кабини“ - бунгала по бреговете на фиордите, предлагащи съвсем семпли, базисни условия за туризъм, е на символични цени, а един ключ става за повечето от тях. Условието е, след като си тръгнат, туристите да оставят бунгалото във вида, в който са го намерили, а ако може - и в по-добър! И системата работи, а списъците на чакащите за бунгало са наистина дълги. 

Samarbeid - “Партньорство“, още една вълшебна дума от ежедневния речник на норвежеца. Тук е много важно да споменем, че общините и държавата имат огромна роля – те осигуряват средства за издръжка и административни дейности на общинските доброволчески центрове, подпомагат финансово изграждането и поддръжката на съоръжения, осигуряват пространство и благоприятна, мотивираща среда за работата на сдруженията, така че те да се чувстват важна част от обществото и да могат да привличат милионите си членове. От своя страна, организациите успяват да привлекат допълнителни средства от спонсори - банки, фирми, индивидуални дарения, за осъществяване на голяма част от дейностите си: детски лагери, обучения в природата, транспорт на възрастни хора на пазар, закупуване на оборудване, изграждане на съоръжения, провеждане на различни културни, спортни и други прояви.

Какво научихме от норвежките ни партньори и техния речник? Всеки има нужда и трябва да има възможност за достъп до природата и дейностите на открито. Всеки, независимо от възрастта и професията си, има някакви умения, с които може да бъде полезен на другите. За общините и държавата доброволчеството е изключителен човешки, времеви и експертен ресурс и трябва да се подкрепя и насърчава. Да си доброволец – това е начин да бъдеш част от общността, да научиш нещо ново, да избягаш от самотата, скуката и собствените си нужди и да се чувстваш полезен и удовлетворен. Когато искаме, можем - чрез партньорство и доверие. За вълшебните думи няма нужда от вълшебници - ние сме тези, които могат да вършат вълшебствата!

Тази публикация е създадена в рамките на проект "Активни граждани в селата", изпълняван от сдружение "Деветашко плато" с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел е повишаване на гражданската активност и обществената осведоменост и привличане на широк кръг граждани и доброволци в процеса на развитие и оживяване на 13 български села и 4 общини.