cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
08.03.2023

БЮЛЕТИН № 1 - 2023 година

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

БЮЛЕТИН  1  -  Януари – Март 2023

Настоящият БЮЛЕТИН се изготвя като продължение на бюлетините по проект ACF 30 „Активни граждани в селата“, приключил в края на 2022 година.

Какво се случи по проект „Активни граждани в селата“:

Проектът „Активни граждани в селата“ приключи в края на месец декември 2022 година. Сдружение „Деветашко плато“ организира втора заключителна среща за представяне на резултатите от проекта в залата на Винарска изба „Осмар“ – с. Осмар на 9.12.2022 г. Партньорите от сдруженията „Деветашко плато“ и „Зелениград“ запознаха гостите с извършените дейности и изградените малки проекти в 13-те села от двата района. Гости на срещата бяха кметът на община Велики Преслав инж. Янко Йорданов, представители на Общинския съвет, МИГ, много граждани.

Предлагаме ви кратка информация за осъществените малки инициативи в селата. Деветте села от района на Деветашкото  плато реализираха следното:

 • Агатово – изработване на скулптура на еленче, копие на логото, в естествен размер, която ще се инсталира в центъра на селото.
 • Брестово – кът за отдих над селото и ремонт на читалищните стълби.
 • Горско Сливово – оформяне на красиви цветни лехи с рози в центъра.
 • Деветаки – оформяне на централна част с пързалка в парка.
 • Крамолин – оборудване за празници на открито (сгъваеми маси, озвучаване, костюми).
 • Крушуна – нови информационни табели на 3 места в селото.
 • Кърпачево – рамка за снимки на погледно място Каньона.
 • Къкрина – голям красив билборд на входа на селото.
 • Тепава – нова информационна табела в центъра.

Четирите села от сдружение „Зелениград“ в община Велики Преслав изработиха следните малки проекти:

 • Светещи букви с името на селото в центъра на Драгоево.
 • Красива рамка за снимки с форма на бъчва пред читалището в Осмар.
 • Кът за игри и отдих в село Троица.
 • Стрелки, маси и пейки по пътеката към скалния манастир над село Хан Крум.

Една интересната идея за срещи-беседи с популярни личности се осъществи през последното тримесечие на 2022 година:

 • Среща-беседа с родственика на Васил Левски Стефан Караиванов в Горско Сливово.
 • Среща-дискусия с музейния специалист Деси Вутова /експерт от Музея на занаятите в Троян/ за ценните църковни обекти в селата на Деветашкото плато в Крамолин.
 • Среща-дискусия за трансплантацията на органи, с Огнян Ганчев /от Осмар, член на сдружение „Зелениград“) – изкачил връх Мон Блан с трансплантирано сърце и подкрепил много донорски кампании.
 • Музикална среща-концерт с джаз музикантите Венци Благоев и проф. Радулов в Кърпачево.

Тук е място да отбележим и едно извънредно посещение на нашите партньори от Норвегия, което се осъществи в периода 7-10 ноември 2022 г. Мортен Дуснес и Ранди Хагеруп от норвежкото Сдружение за дейности на открито посетиха района на Деветашкото плато, проведохме съвместно обучение за работа с доброволци в Старата мелница – Кърпачево, както и много интересна среща на 9.11.2022 г. с над 100 ученици от гимназията в Севлиево на тема „Колко е яко е да си доброволец“.

 

НОВИНИ от ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО:

През януари и февруари екипът на сдружение „Деветашко плато“ работи по подготовката на Финален технически доклад и финансов отчет на проекта „Активни граждани в селата“, който беше изпратен на финансиращата организация за одобрение.

Също така беше подготвен междинен технически и финансов отчет по проекта „Селска бизнес академия“, който продължава до края на 2023 година.

По проекта „Селска бизнес академия“ предстои организиране на четвърти обучителен курс за предприемачи от селските райони, по разработената от сдружението програма. Всеки завършил курса може да подготви бизнес план за стартиране на малък бизнес  или доразвиване на съществуващ бизнес в селски район, и да кандидатства в конкурс за финансова подкрепа на малки проекти. За повече информация се свържете със сдружение „Деветашко плато“.

На 10.2.2023 година в Младежкия център – Летница се проведе Годишното Общо събрание на сдружение „Деветашко плато“. Присъстваха над 50 човека. Приети бяха 15 нови членове от селата Тепава, Брестово, Крамолин, Горско Сливово, както и от Левски и Летница. Пет от новите членове са младежи, които са асоциирани членове до завършване на училище и университет.

Екипът на сдружението направи отчет за дейността и финансов отчет за 2022 година, които бяха приети с пълно мнозинство от членовете.

Представихме План за дейностите за 2023 година, с много интересни идеи, част от които са:

 • Национално състезание по ориентиране за купа „Деветашко плато“ – 27 и 28 май 2023.
 • Девети джаз фестивал на Деветашко плато – 30.6. – 2.7. 2023.
 • Петнадесети Традиционен събор на Деветашкото плато „Девет песни от извора“ – 6.9.2023 в село Брестово.
 • Празнично отбелязване на Еньовден в селата – месец юни 2023.
 • Илинден в Деветаки – отбелязва се с традиционен курбан през юли.
 • Празник на жътвата в Крамолин – юли 2023 г.

 

ЗА РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Имаме удоволствието да ви информираме, че проектното предложение на Местна Инициативна Група „Летница - Ловеч“ по подмярка 19.01 „Помощ за подготвителни дейности“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. е одобрено. 

Проектът е със срок на изпълнение 6 месеца и безвъзмездно финансиране за дейностите 48 852 лв.

Стартирането на дейностите по разработване на стратегия за водено от общностите местно развитие ще започне през месеците март - април 2023 година. Очакваме всички членове на МИГ „Летница – Ловеч“ да се включат активно в планираните срещи, за да разработим стратегия, отговаряща на реалните потребности и готовност на местните предприемачи, организации и читалища, на общините и на местната общност като цяло.

 

НАШИТЕ  ПАРТНЬОРИ и партньорства:

С отминаването на КОВИД се възстанови работата на сдружението по международни проекти.

От 23.2. до 2.3.2023 година в района на Деветашкото плато гостува първата група от 6 представители на британските ни партньори по проект ПРИДЕ. Въпреки хладните дни, участниците проведоха планираните посещения на туристически обекти в района, а също така и интересни обучения по български занаяти. В Старата мелница се запознаха с магията на българската бродерия, в Читалището в Горско Сливово плетоха мартенички и разучаваха български народни танци, посетиха църквата и празнуваха Баба Марта с децата от детска градина „Мечо Пух“ в Крамолин, приготвиха дърпана баница в Билкарската къща.

Предстоящи работни посещения и обмени по партньорски проекти с нашите дългогодишни партньори от ГРАМПУС - Великобритания:

 • 18-21 април 2023 – Работна среща в Румъния по проект АЛИТЕ – свързана с опазване и възстановяване на старинни занаяти.
 • 1-8 май 2023 – Археологически обмен във Великобритания на обект от римското владичество в района на Къмбрия.
 • 24-31 май 2023 – Практическа работна среща в Гърция, остров Скиатос по проект ШИЗМ – творческа работа с вълна.

Основно изискване към участниците е ползване на английски език (не се предвижда преводач) и при необходимост отговаряне на здравните изисквания на страните, които ще се посещават, възможност да пътуват самостоятелно и опит и интерес към темите на обмена. След завръщането си всеки участник трябва да подготви доклад с предложения какво от наученото може да се ползва и приложи в района на Деветашкото плато и да участва в представяне на резултатите от обмена с представители на местната общност. За повече информация се обръщайте към членове на Управителния съвет.

 

Предстоящо в общините:

ЛЕТНИЦА:

Община Летница уведомява всички граждани и гости на град Летница, че традиционният пролетен панаир в града ще се проведе на 25 и 26 март 2023 г.

ЛОВЕЧ:

Община Ловеч организира Цветница - 2023 г. с богата фолклорна програма. За участие в изложението на художествените занаяти са поканени майстори занаятчии. В рамките на празника се организира и продажба на цветя.

СЕВЛИЕВО:

Девети национален фестивал "Семе Българско" ще се проведе в Севлиево на 29-30 Април 2023г.

В рамките на тазгодишното издание на национален фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“, Община Севлиево отново си поставя амбициозната цел да събере на едно място духа, бита и традициите, запазили и до днес родовата ни памет.

За първи път тази година ще има тематични лекции за опазването на пчелите, за ашладисването на дървета и за символиката на българските шевици, завещани от предците ни като завет. Ще има много нови и вече добре познати инициативи, станали естествена притегателна сила за посетителите през годините.