cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
11.12.2022

Ценни религиозни обекти в селата по Деветашкото плато

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

На 7 декември в залата на Пенсионерския клуб в село Крамолин се проведе среща-беседа с Десислава Вутова, магистър по Балканистика, уредник в Музея на занаятите в Троян. Пред местната общност тя представи материали за религиозните храмове в селата Брестово, Къкрина, Агатово, Крамолин и Горско Сливово. В резултат на посещенията и в района са подготвени подробни информации за храмовете и стенописната им украса. Деси Вутова подчерта ценността на селските църкви, независимо тяхната отдалеченост от големи религиозни центрове, значението на опазването им и важността за съхраняване на архитектурното и иконописно наследство в тях. Подготвената информация запълва някои "бели петна" в биографиите на майсторите строители и иконописци, работили в църквите в селата,

Хората задаваха въпроси и с интерес слушаха новостите за църквите, които посещават от години. 

Благодарим на Читалището в село Крамолин, което осигури отоплено помещение и привлече местните участници. 

Събитието беше част от поредица срещи с интересни личности, планирани в проекта „Активни граждани в селата“, изпълняван от сдружение „Деветашко плато“ в партньорство с местната общност.

Проектът „Активни граждани в селата“  се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел е повишаване на гражданската активност и обществената осведоменост и привличане на широк кръг граждани и доброволци в процеса на развитие и оживяване на 13 български села и 4 общини.