cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
18.05.2024

Световно кафене - обединяване на общността, с. Леденик

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Като поредна стъпка от реализацията на инициатива АкаДемО, заедно със Сдружение "Европейко развитие за село Леденик", които  вече се включиха в някои

от обученията ни, организирахме и проведохме "Световно кафене". Инструментът, използван от Сдружение "Деветашко плато" за генериране на идеи за бъдещо развитие, структурирането им в обща стратегия и набелязване на стъпки за реализация, цели да обедини местната общност на село Леденик и да се изгради обща визия за развитие на района. Дискусията събра местни занаятчии, преподаватели в училище и в Търновския Университет, предприемачи... Разнообразните по професия, възраст и интереси активни хора от района участваха в няколко генериращи идеи дискусии, на обособени за целта маси. Всяка маса имаше своя собствена тема, а на всяка сесия участниците се сменяха. В края на събеседването водещите идеи бяха разписани. Предложени бяха и начални стъпки за реализация, с поемане на конкретни отговорности от страна на участниците. 

След всеобщо гласуване, за приоритетни идеи бяха избрани "Организиране на училище на открито" и "Облагородяване на крайбрежната алея и създаване на атракции".

Може би вдъхновено от датата (18 май е международният ден на музейте), сред желанията на местната общност изпъкна и съхраняването на кулата "Шемши бей" и превръщането му в туристическа забележителност, отворена за посетители, където те ще могат да се запознаят с историята му - такава, каквато днешни Леденичани я знаят от своите баби и дядовци....
Голяма част от организацията на събитието бе поета от Веселина Бастиянова - председател на Сдружение "Европейско развитие за село Леденик". Световното кафене завърши с почерпка - любезните ни домакини бяха приготвили най-различни домашни вкусотии. Следващати ни среща ще бъде в рубриката по Дарик радио "Петелът, който буди хората" - очакваме с нетръпение!

Инициатива „АКАДЕМО“ се изпълнява в рамките на проект "Права  и ценности" и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София".