cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
27.07.2023

Студенти - доброволци за оживяване на селата в Деветашкото плато

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Студенти - доброволци за оживяване на селата 

И през тази година сдружение „Деветашко плато“ продължава да работи за подобряване на средата и оживяване на селата в района. Периодично провеждаме дискусии с местните общности и събираме техни идеи и препоръки в тази насока. Обобщаваме идеите, оформяме ги заедно с нашите членове като проектни предложения и заедно с кметствата и общините Летница, Ловеч и Севлиево реализираме малки проекти и инициативи в селата и в Деветашкото плато.

Наред с това, вече повече от 10 години организираме летни практики за студенти по архитектура, които изучават автентични строителни техники и материали в селата в района. През тази година решихме да комбинираме двата подхода - в партньорство с УАСГ - София организираме две практики със студенти от различни специалности. Тяхното задание е да разработят проект, свързан с препоръките и нуждите на жителите на селата и да го реализират с наша подкрепа.

Благодарение на ентусиазма и усилията на участниците в студентска практика по архитектура - студенти от УАСГ, вече е факт обновеното пространство пред Старата пожарна в село Агатово. Тук, на мястото на купчини пръст и храсталаци, бе оформено естетично място за отдих и снимки със символа на сдружението - бронзовото еленче от тракийски времена. Както знаем, изящната статуетка е намерена край село Агатово, затова сега нейна уголемена, дървена реплика краси пространството и привлича погледите и на туристи, и на местните жители. 

В момента в ход е и втората студентска практика. Групата от над 30 студенти от УАСГ работят усилено в няколко направления: изграждане на навес пред Клуба на пенсионера в село Кърпачево, както и почистване и маркиране на пътеката Крушуна - Кърпачево и погледното място Каньонът. Очакваме реализацията на проектите да завърши в края на седмицата.

Паралелно, група студенти от Великобритания изучават местни занаяти в Брестово и Горско Сливово и доброволстват за обновяване на парковите и обществени пространства.

И всичко това - при температура от над 37 градуса, която ни най-малко не отнема от доброто настроение и творческия заряд на участниците!