cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
14.10.2022

Старата Мелница в село Кърпачево със специална награда на Камарата на архитектите в България

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Конкурсът “Български архитектурни награди 2022“ се провежда за четвърти път и в него участваха близо 40 проекта.

Старата мелница в село Кърпачево, община Летница, е построена около 1933 г. в село Крушуна като воденица. Там в последствие е разглобена, преместена е и е издигната отново в с. Кърпачево като електрическа мелница. След години липса на поддръжка, заплашваща сградата с разруха, през 2019 година с решение на общинския съвет община Летница я отдава под наем на сдружение „Деветашко Плато“ с цел обновяване и използване като културно-информационен център. Организацията поема инициативата за нейното възстановяване, като успява да привлече финансова подкрепа от фондация „Америка за България“. Архитектурният проект е на Студио NADA, млади архитекти, които споделят концепцията на сдружението за максимално съхраняване на автентичността на сградата и придаване на нова, модерна функционалност.

В началото на 2022 г. сградата започва да функционира като обучителен и културно-информационен център, който събужда обществения и културния живот на селото и на региона. Тук сдружение „Деветашко плато“ провежда курсовете на така наречената „Селска бизнес академия“, насочени към подобряване на икономическия ефект и професионализиране на работата на предприемачи в селата. Курсовете са преминали вече повече от 30 души от различни селски райони, а следващите групи стартират през ноември.

Мелницата може да се използва и от външни организации, институции и фирми, тъй като предлага уютна и нестандартна обстановка за фирмени и екипни тренинги, семинари, занимания по интереси, изложби, курсове, практически обучения и културни събития.

Така Старата мелница продължава да живее и да бъде притегателен общностен център, подпомагащ местното развитие и популяризирането на региона на Деветашкото плато. За това допринася много и настоящата висока награда на Камарата на архитектите в България.