cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
28.01.2021

Старата мелница ще стане Новата атракция в Деветашкото плато

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Старата мелница е красива постройка от местни материали: бигор и дърво, построена в село Крушуна, община Летница, около 1933 година. Поради преминаващата там река, тя е функционирала като воденица. След години в селото е построена нова, по-модерна воденица и старата не се използва вече активно.

Тогава се взема решение тя да бъде предоставена на съседното село – Кърпачево, което се намира на 6 километра и хората нямат друг шанс освен да докарват зърното до Крушуна с каруци.

Местните ентусиасти се заемат с тежка задача: надписват елементите на сградата камък по камък, греда по греда, след което внимателно разглобяват мелницата като ЛЕГО играчка и я пренасят с каруци в Кърпачево, където през 1947 – 1949 година я сглобяват отново. Тъй като там няма река, воденицата започва да работи като електрическа мелница, но важното е, че на кърпачевци вече не се налага да пътуват до Крушуна, за да мелят зърно.

След национализацията преминава към ТКЗС-то, а след 1990 година отнетата собственост е предложена за връщане на бившите си собственици. Те не успяват да се разберат как да си я поделят и я даряват на кметството. Така мелницата постепенно спира да работи – градските хлебозаводи и предлагат пресен хляб в селото, а животните намаляват, както и нуждата от фураж. И така, за втори път тя остава неизползвана…

Но не завинаги: през 2019 година, с решение на Общинския съвет община Летница предоставя Старата мелница на сдружение „Деветашко плато“ за ползване под наем за период от 10 години. Това дава надежда и възможност сградата отново да оживее в своята уникалност и да се превърне в един информационен, демонстрационен и обучителен център, още едно от съкровищата на Деветашкото плато.