Новини
Съвети към туристите в природата в ситуация на коронавирус
Съвети към туристите в природата в ситуация на коронавирус 07.05.2020

Вече е разрешено излизането в природата, разходки в паркове и планини.

Съгласно заповед на МЗ посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

По-долу цитираме и правила за дейности на открито, които ни изпратиха партньорите ни по проекта „Активни граждани в селата“ от организацията Friluftradenes Landsforbund – Норвегия.

„Разрешено е и наистина се препоръчва да се правят разходки на открито – във вашия двор, в близкия парк, в гората, в планината или край реката. Разходката на открита е благоприятна за физическото и психическото състояние и помага да се намали стреса. За да се ограничи разпространението на коронавируса, важно е да обмислим добре излизането си навън.

Норвежката агенцията за околна среда, Дирекцията Здравеопазване и организациите за дейности на открито обединиха усилията си и предлагат някои общи съвети за приятна и безопасна разходка:

1. Излезте на разходка само в близките околности! Използвайте въображението си и потърсете нови вело-маршрути, на места, където никой друг не ходи. Избягвайте ползването на обществен транспорт, карайте велосипед или ходете пеша.

2. Не трябва да ходите сам! — Може да се разходите със семейството си или с приятел, но с не повече от 5 човека в група.

3. Вземете си храна и напитки от къщи и се насладете на разходката си. Запомнете, че трябва да миете редовно ръцете си и да ползвате дезинфектант.

4. Грижете се и опазвайте природата, имаме нужда от нея. Отнасяйте се внимателно с животните и растенията, не хвърляйте, а прибирайте отпадъците си.

5. Не забравяйте за риска от пожари! Има места в страната, които са много сухи и е забранено паленето на огън.

6. Използвайте карта и компас когато се разхождате извън маркираните пътеки и пътищата. Има и много добри приложения и портали за пътувания, които ще ви помогнат по време на разходките.

7. Тръгвайте обратно навреме, и избирайте ниско-рискови занимания. Така може да избегнете рисково натоварване и нужда от здравни услуги.

8. Усмихнете се! Спазвайте дистанция от другите, но се свободно ги поздравете и се усмихнете на тези, които срещате по пътя си.“

А ето и няколко от препоръките към австрийските планински водачи, любезно предоставени от Туристическа агенция „Зиг-Заг Холидейз“:

„Катерене във въжени градини и въжени съоръжения:

1. Не се допуска катерене на участници непосредствено един до друг, при избиране на маршрутите да се оставя достатъчно разстояние между участниците! Разстоянието да бъде мимимум 2 метра, а при възможност и по-голямо.

2. Преди и след катерене ръцете да се измиват добре, при възможност и да се дезинфекцират, да не се докосва лицето по време на катерене.

3. Да се спазва възможно най-голяма дистанция от останалите екипи във въжената градина/въженото съоръжение.

Големина на групите: max. 6 участници

Виа ферата:

1. Носете ръкавици и не докосвайте с тях лицето си!

2. Спазвайте дистанцията, препоръчвана от съображения за сигурност при преминаването през подобен маршрут ( минимум 2-5 метра)

3. Изпреварвайте само на подходящите за това участъци при спазването на минимално разстояние от 1 метър!

4. Изкачвайте се внимателно, за да не се сблъскате с катерещия се преди Вас участник.

Големина на групите: max. 6 участници“

Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна!

Пазете се и приятни разходки!

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!