cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
03.07.2024

Онлайн среща по проект АкаДемО

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Поредна онлайн среща с партньорите по инициатива АкаДемО се проведе на 03.07.2024. 

Включиха се участниците от селата Радуил, Бобораци, Леденик, Козичино (Еркеч) и Говежда. Направихме преглед на събитията по населени места до момента, като участниците разказаха как е преминала инициативата, за трудностите по време на подготовката, какви решения са взети и как върви изпълнението им:

 - с. Леденик, работи се по облагородяване на крайбрежна ивица на р. Янтра и създаване на класна стая на открито - необходима документация и разрешителни, проекто-предложение, изпълнители....В момента се събира подписка за поставяне на еко тоалетни - още една идея, възникнала по време на "световно кафене", проведено с участието на сдружение "Деветашко плато" в Леденик;

- с. Бобораци - сградата на читалището е отдадена за ползване на настоятелството за срок от 10 години; предстои създаване на кметски съвет с представители от всички махали от селото; организира се благотворително събитие "С Бобораци на мегдана";

- с. Еркеч, тече подготовка по участието на местната група в "Мегдан назаем", етнографски музей на открито Етъра; подготвя се предложение за ново църковно настоятелство; предстои обсъждане на идеите за поставяне на указателни табели към Ком-Емине и чешмите в района;

 - с. Радуил - планира се провеждане на събитие с участието на Сдружене Деветашко плато от септември месец; 

 - с. Говежда - проведени са няколко мероприятия, в т.ч. честване на 1-ви юни, Еньовден, организира се лятна занималня. Предвижда се подготовка на културен календар на селото и създаване на сдружение, което да работи в полза на младежите от селото.

 - с. Мусина - въпреки, че не успяха да се включат в срещата, работата по проекта за възобновяване на читалищната дейност е стартиран - сградата вече е захранена с ток, постигната е договорка за съдействие от страна на общината. Предвижда се в началото на септември да се свика събрание за учредяване на читалището, избор на Настоятелство и секретар. Сдружение Деветашко плато ще помогне за провеждане на събитието, подготвяне на необходимата документация и провеждане на първоначално събитие.

Разгледани бяха и интервютата по Дарик радио, по време на които всеки от участниците има възможност да запознае аудиторията със случващите се при тях неща и по този начин да популяризира дейността си. Повече информация за самите предавания ще публикуваме в отделна новина.

 

Инициатива „АКАДЕМО“ се изпълнява в рамките на проект "Права  и ценности" и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София".