cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
05.12.2022

Малките стъпки към голямата цел или за активните граждани в селата, които променят света

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Част 1. Деветашкото плато

“Малките стъпки са важни по пътя към голямата цел. Както малките проекти и уж малките усилия, които правят видими промени за малките местни общности. Малките, но видими действия убеждават хората, че промените са възможни, че имат сили и шанс да променят средата, в която живеят. И така се превръщат в големи и ценни постижения”. Думите са на Ива Таралежкова - председател на сдружение “Деветашко плато”, скоро след българо-норвежкия обмен по проекта “Активни граждани в селата”, изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Уж малките усилия обединяват всъщност местните общности на 13 български села в четири общини: Летница, Ловеч, Севлиево и Велики Преслав, и няколко партньори: сдруженията “Деветашко плато” и “Зелениград” и норвежките им партньори от Friluftsrådenes Landsforbund Фрилюфтраденес Ландсфербунд.

За промените в района говорят самите герои - активистите и доброволците. Красимир Джонев, кмет на Община Летница: “Сдружение “Деветашко плато” е изключителен фактор за развитието на селата в трите общини - Летница, Левски и Ловеч. Дава дух, подкрепа, опит на хората от селата ни”.

Мишо и Мариела Христови от Билкарската къща в Горско Сливово: “Членуваме в сдружението, защото ни дава сила. Всички опити за популяризиране на района дават резултат. Това е много ценно. И когато хората се подкрепят и мислят в една посока, нещата се случват”.

Румен Ралчев вярва, че сдружение “Деветашко плато” е като петел, който буди хората. Тук може да видите повече за аргументите му. Румен е от постоянните доброволци, които непрекъснато сглобяват, лъскат, ремонтират - за каквото и да става дума. 

Най-скорошната придобивка на Брестово е туристическата инфраструктура, изградена с доброволческите усилия на местните жители - място за отдих с панорамна гледка. Тук наблизо, от другата страна на селото е и - най-високата точка на Платото, връх Чуката. Няколко табели ориентират туристите-пътешественици до мястото - цели 555,7 метра надморска височина. От Чуката се открива невероятна 360-градусова панорама. При ясно време на юг е видима веригата на Централна Стара планина.

Хората в района отдавна са разбрали, че за да са разпознаваеми и дружелюбни местата, където те живеят, посрещат гости, радват се на туристи, е необходимо да има видимост. Затова поставянето на информационни табели е част от голямата стратегия на малките стъпки към голямата цел:

визуалният език,

на който говорят в Деветашкото плато,

е разбираем и достъпен.

Ако се разхождате - пеша или с автомобил, няма да се загубите. Даже напротив - може да се забавлявате с многообразната информация, оформяна през годините. Да видите най-новите табели на Крушуна и Тепава, или да се спрете на изхода от Кърпачево за Горско Сливово и да преброите различните указателни знаци към близки и далечни забележителности. Част от този визуален език са и най-новите рекламни табели в района. В село Крамолин например - точно пред часовниковата кула, можете да прочетете цялата история на селището, да видите снимки от миналото, да се запознаете със славни люде, живели в предишните поколения.

Гостите на селото могат да посетят читалището и да се снимат с копия на средновековни облекла, които са изработени по идея на местните хора и се ползват при организиране на различни местни събития.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-новото рекламно пано е поставено в село Къкрина - към историческото Къкринско ханче - с доброволческите усилия на местната общност и „дарена“ фасадата на къщата на местна баба. „Идват в селото и питат: „Къде се намира Ханчето?“ Затова, нека да направим голяма указателна табела, да не могат да я пропуснат.“, решават жителите на Къкрина на едно от обсъжданията в селото.

 

 

Валентин Василев е кмет на село Агатово вече пети мандат - невероятно, но факт. “В последните 12 години нищо важно не може да се случи тук, ако не е сдружение “Деветашко плато”. Работим в активно взаимодействие с читалището, което стана на повече от 120 години, но и с община Севлиево, където се намираме административно”, казва Вальо Василев. Спортът е на особена почит в района - особено среда деца и младежи. Футболните турнири са известни в целия регион - и сред участниците, и сред техните баби и дядовци, че и трети братовчеди. Затова сред най-новите придобивки в Агатово и околните села са колекция от спортни екипи за станалия ежегоден младежки футболен турнир. Тук има и още един „селски“ проект: дървена възстановка на изключителното със своята елегантност бронзово Агатовско еленче, датирано от няколко столетия преди Христа и открито в землището на селото. То ще радва местните жители и преминаващите туристи и гости, разказвайки за дни на величие и царственост.

Цветовете на есента,

Погледното място и

Големият Кърпачевски каньон

Погледното място на Каньона край Кърпачево се превръща в туристическа забележителност основно с усилията на местните общности. Хората от Деветашкото плато месеци наред полагат задружни усилия, за да чистят отпадъци - мястото било използвано години наред като сметище. Указателни табели, дървена ограда и пътечка вече помагат на туристите да се наслаждават на прекрасната гледка към Дунавската равнина и към каньона на вече пресъхнала река. Днес най-новата придобивка е красива арка, създадена от дървени конструкции - красив знак за снимки и селфита. Елементите на арката са оцветени в розово, лилаво и оранжево - цветовете на есенната смрадлика и другите широколистни храсти, растения и дървета в района.

“Арката е създадена по проект на нашите млади архитекти, базирани в Кърпачево - Антонина Тритакова и Георги Събев от студио NADA. Те напълно споделят концепцията ни за максимално съхраняване на даденостите, когато става дума за човешка намеса в природата или в архитектурата”, разказва Ива Таралежкова. А изпълнението на нестандартната арка е от доброволци - студенти по архитектура от УАСГ и НБУ. Тъкмо студио NADA проектира и обновлението и на Старата Мелница в Кърпачево, превърната в Селска бизнес академия - многофункционален културен и информационен център. Талантливата честна и функционална реконструкция на сградата донася признание - награда в категория “Обществени сгради” на Годишните архитектурни награди ARCHINOVA, както и Специалната награда на Камарата на архитектите в България за 2022 г.

А в село Горско Сливово засадиха целия център с рози… За да се подчертае още повече красотата на местното читалище „Развитие - 1872“, което тази година навърши 150 години!

За малките стъпки към голямата цел или как активните граждани в селата променят света в района на Велики Преслав, мотивирани от сдружение “Зелениград” - очаквайте част 2. на историята.

Тази публикация е създадена в рамките на проект "Активни граждани в селата", изпълняван от сдружение "Деветашко плато" с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел е повишаване на гражданската активност и обществената осведоменост и привличане на широк кръг граждани и доброволци в процеса на развитие и оживяване на 13 български села и 4 общини.