cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
14.08.2010

Лятно училище с палатки и велосипеди

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Периодът от 08 до 14.08.2010 г. беше горещ и усилен за сдружение „Деветашко плато”. Както бе планирано в проекта „Прозорец към света”, финансиран от Норвежката програма за развитие, през тази седмица се проведе лятно училище „С велосипед и палатка по Деветашкото плато”.

Жаркото слънце, нелеките велосипедни преходи и твърдата постеля в палатките не намалиха ентусиазма на 18-те участници в това предизвикателство, което се проведе за първи път в региона. Седемдневната програма включваше разнообразни спортни, опознавателни и занимателни дейности за малчуганите от селата, от Вело-клуб – Летница, Еко Мисия – Ловеч и Младежки център – Севлиево.

Те имаха възможност да посетят множество интересни места в деветте села от Деветашкото плато, някои от тях – разработени съвсем наскоро от сдружението. Смелите изследователи влизаха с въжета в тайнствени пещери, изкачваха се край приказни водопади, караха велосипеди по горски пътища, играеха и се смееха до насита. Те учеха история от останките от древни крепости и църкви (с. Крамолин), география – наблюдавайки Стара планина и Дунавската равнина от погледните места на Чуката (с. Брестово) и Каньона (с. Кърпачево), и биология – откривайки билки, буболечки и птици. Децата останаха възхитени от величието на неповторимата Деветашка пещера и си спомниха за великия Апостол в Къкринското ханче. В горещия ден те отдъхнаха в прохладата край Старата чешма в Къкрина – чудесно място за пикник и почивка.

Местността Гарваница до село Горско Сливово, където бе устроен първият бивак, даде гостоприемен четиридневен подслон на учениците и показа, че предлага всички условия за къмпингуване. А в местността Белото Камъне край Агатово, където децата бивакуваха и се забавляваха през останалите три дни, лично кметът на община Севлиево посрещна групата. Разветите знамена на Норвегия и България, издигнати там от ловно-рибарската дружинка на Агатово подсилиха тържествеността на мига въпреки неофициалното облекло.

Основната идея бе да се разработи и тества такъв маршрут, стимулиращ положителното отношение на младежите към природата, и да се развиват традиции за отдих и обучение на открито, които са все още нови за региона и за страната. Опитът на Норвегия в тази насока е над стогодишен и техните примери и подкрепа са безценни.

Желанието на сдружение «Деветашко плато» е през следващите години провеждането на летни училища да стане желано и достъпно приключение за повече деца от трите общини и от цялата страна. За да могат по един нестандартен начин да се докоснат до красотата и величието на българската природа и история.