cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
01.08.2014

Френски хор гостува в Горско Сливово на 29 и 30 юли

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Два дни в Горско Сливово звучаха френска реч и песни. Френският хор за полифонични песни „Канто Ми“ обмени опит  с женската фолклорна група от читалище „Развитие“ и разучи прекрасната песен „Хубава си моя горо“.

В горещия следобед на 30 юли в салона на читалището в Горско Сливово почти 2 часа се редуваха изпълнения на френски фолклор от областта Бретан, български народни песни, турски, хърватски, македонски… Руми Тодорова поздрави гостите на френски език, подпомагайки с превод на живо представянето на ритуала „Еньовден“.  Местните певици и французите от Бретан се изненадваха с всяко следващо изпълнение, надпяваха се, надиграваха се, докато накрая завършиха заедно с популярната „Лиляно моме“.

Французите са на туристическа обиколка в България, съчетана с търсене на приятелство с българска певческа група и разучаване на нови песни. Всяка година тази весела група от около 25 – 30 френски пенсионери обикаля Европа – за опознаване, почивка и наслада от възможността да научат повече нови песни от всеки посетен район.

Тук ги доведе сдружение „Деветашко плато“, което от 5 години работи по проекти за развитие на района и е един от съорганизаторите на фолклорния събор „Девет песни от извора“, който тази година ще се проведе в село Къкрина, отново на 6 септември.

Французите бяха отседнали в уютни къщи за гости в Горско Сливово и Кърпачево, а на вечеря споделиха традиционни местни храни, домашно приготвени от новите си приятели.

„Думите са недостатъчни, за да предадат емоцията, която създавате в сърцата и душите ни. Тази вечер с вас ще я помним за цял живот, а песните ви ще отнесем в родния Бретан. Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна, музиката и песните вече ни свързват. А хората и природата на Деветашкото плато са магнит, който ни привлича – и обещаваме да се върнем отново…“ – така завърши поздравите си в края на посещението ръководителят на групата Жерар.