cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
devetakiplateau@gmail.com /
Меню Търсене
30.06.2022

„Джаз под звездите на Деветашкото плато“ - за онези, за които няма „не може“

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Скъпи членове, приятели на Деветашкото плато, на джаза, природата и българското село

През 2015 година стартирахме една щура инициатива, която да обогати живота и отдиха в района – нетрадиционен селски джаз-фестивал на открито. Започнахме с една „Джаз - вечер под звездите на Деветашкото плато“, която постепенно се разрасна и се превърна в най-мащабното събитие в района.  То се провежда ежегодно в разгара на лятото на поляната между селата Кърпачево и Горско Сливово, в непосредствена близост до пещерата “Гарваница”.

Осветлението и озвучаването осигуряваме с генератори, а публиката е настанена на бали слама. Идеята на това оформление е максимално усещане за близост с природата и преживяване различно от комфорта на концертните зали. Сред участниците са имената на любими български изпълнители с цел подкрепа на родния джаз, като винаги се търси съчетание между млади и по-утвърдени музиканти. Някои от най-известните участници в събитието през годините са: Йълдъз Ибрахимова, Милица Гладнишка, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Антони Дончев, проф. Владимир Радулов, Христо Йоцов, Димитър Семов, Живко Петров, Недялко Недялков и много други, а музикален директор е джаз-тромпетистът Венцислав Благоев.

 

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА СЪБИТИЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В 3 ДНИ - ОТ 8 ДО 10 ЮЛИ.

В първата вечер публиката ще се запознае с талантливи студенти от България и Холандия - Неделчо Нинов - тромбон, Марина Михайлова - тенор-саксофон, Ралица Тонева - алт-саксофон, Вилизар Гичев - китара и Теодор Тошков - барабани. Към тях под звездите ще се присъединят и двама специални гости - Христо Минчев - контрабас и Петър Терзиев - вокал. Те ще представят джаз-стандарти, подбрани хард-боп теми и щипка боса-нова.

Основната вечер - събота, 09.07., ще започне с традиционното вече диксиленд - шествие от входа на пещерата Гарваница с тромпетите на Венци Благоев и Георги Агатов, с кларинета на Невилиян Гемижев и саксофона на Димитър Льолев, с Димитър Благоев - китара, Красимир Стоянов - туба и още много изненади. В основния концерт с нас ще бъдат изключителният изпълнител, композитор и автор на аранжименти, пианистът Милен Кукошаров, заедно с вокалиста Росен Кукошаров, етно-привкус ще придадат Гергана Димитрова и Костадин Генчев, а специално включване с джазиран фолклорен репертоар ще имаме и от местното читалище в село Горско Сливово. Вокалите на Весела Морова и Петър Терзиев ще оцветят още повече музикалната картина, Станислав Арабаджиев и проф. Владимир Радулов ще се надсвирват на пианото, Мишо Иванов ще владее незаменимия контрабас, а на ударните ще имаме не един, а трима - Стефан Горанов, Невена Григорова и младият Теодор Тошков. Очакват ни още звезди под звездите на Деветашкото плато! Целият концерт протича като един голям джем-сешън, поради това можем да очакваме неочаквани формати и съзвездия.

Неделната сутрин, не съвсем ранна поради обективни причини, ще посветим на най-малките и техните родители. На  10-и юли заедно с фондация Джазтет вече за втора година организираме детското матине “Джаз за деца”, станало толкова обичано и популярно в столицата.

 

Стремейки се да разширим обема на събитието, ние се надяваме чрез уникална селекция от музиканти и различни формати да привлечем интереса на разнообразна, многолика аудитория. Събитието некомерсиално, в защита на една смислена обществена кауза и поради това е с вход свободен. Набираме средства от различни източници: Фондация „Америка за България“, общините Летница, Ловеч и Севлиево, частни компании и множество индивидуални дарения, за което сме изключително благодарни!

Ако искате да сте един от спомоществователите ни, подкрепете ни тук: https://www.globalgiving.org/projects/jazz-for-rural-development/ и споделете с приятели!

 

ОЧАКВАМЕ ВСИЧКИ, КОИТО ТЪРСЯТ РАЗЛИЧНОТО, КРАСИВОТО, КОИТО ОБИЧАТ ПРИРОДАТА, ЕСТЕТИКАТА И МУЗИКАТА - ПРЕДЛАГАМЕ ОТ ВСИЧКО И ПО МНОГО!