cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
12.12.2023

Дискусия по инициатива АкаДемО

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

На 7 и 8.12.2023 в Старата Мелница с. Кърпачево се проведе първата дискусия по инициатива АкаДемО – Академия за демократични общности.  В дискусията се включиха представители на общините Ловеч, Летница и Севлиево, както и на новите ни партньори от общините Павликени, Велико Търново, Самоков, Петрич, Радомир, Котел и Георги Дамяново.

По време на дискусията говорихме за създаване на местна общност и участие в политиките за развитие. Представихме успешни модели за структурирано гражданско участие като: обществен форум, конференция на бъдещето, различни форми на пряко участие – местен референдум, общо събрание на населението, гражданска инициатива. Дискутирахме моделите за работа с доброволци – основни принципи, използвани от Сдружение Деветашко плато инструменти, канали за набиране, начини за мотивация, както и важността на включването на такива в дейността на гражданските организации. Представихме избрани примери от Норвегия – страна,  в която над 90% от населението участва в доброволчески дейности (В Европа средната стойност е 22-23%).  Разгледахме видовете юридически лица с нестопанска цел и средата за работа на НПО.

Без съмнение много полезна и практична беше и темата за преодоляване на конфликтни ситуации, блестящо представена от г-жа Диана Андреева, психолог с дългогодишен опит. Презентацията включваше ролеви игри, които освен че предизвикаха бурен смях и определено оживиха атмосферата, ни отведоха до важни изводи за причините за конфликтите в общността и начините за разрешаването им. Обединихме се около тезата колко важно е медийното отразяване на местните инициативи и разгледахме различни комуникационни стратегии.

В края на дискусията участниците разработиха конкретни планове за активизиране на общността, създаване на единна стратегия за развитие и гражданско участие и в частност създаване на ново НПО. Представени бяха различни интересни идеи: осъществяване на конкретен проект – детска площадка, създаване на читалище – културен център, регистриране на НПО с първо събитие – празник на виното, създаване на кметски съвет, който в последствие да прерастне в сдружение и парарелно с кмета да работи за подобряване на икономическата среда и социалния живот в района и др. Предстои всяка от общностите да изготви и изпрати за одобрение примерен план, които да бъде приложен в съответното населено място. Екипът на Сдружение Деветашко плато ще помага с реализацията „на терен”.

Очаквайте развитие!

Инициатива „АКАДЕМО“ се изпълнява в рамките на проект "Права  и ценности" и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“.