cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
07.03.2024

Деветашкото Плато гостува на Марикостиново по проект АкаДемО

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

На 27.02 в с. Марикостиново се проведе Конференция за Бъдещето, инициирана от сдружение „Бъдеще за Марикостиново“. Присъстваха над 30 души: членове на сдружението, представители на местния бизнес, активни хора от общността, кметът на с. Марикостиново и на още три села от община Петрич, представители на община Петрич и медии. 

Сдружение „Деветашко плато“ сподели опита си в обединяване на местната общност за развитие на района. Приложихме нашата „запазена марка“ – Конференция на бъдещето – Марикостиново през 2023 година. В рамките на петъчния следобед всички бяха обединени от общата кауза, а именно по- добро бъдеще за селото и за хората в него. Разгледахме и обсъдихме заедно местното наследство, спряхме се на актуалните тенденции и предизвикателства на настоящето и накрая, разбира се, беше изработена визия за бъдещето, с конкретни насоки за действие.  

Местната общност вижда Марикостиново като европейско село, привличащо туристи и гости с условия за планински, терапевтичен и спа – туризъм, както и село, предлагащо по-добри условия за живот на местните хора – младежи, семейства с деца, възрастни хора. Близостта с важни културни, религиозни и исторически обекти, както и производството на вино от местни сортове също представляват потенциал за развитие на селото и района.

Създаде се позитивна енергия, а участниците взеха решения за конкретни стъпки, с които да стартират пътя към постигане на желаната визия.

 
Инициатива „АКАДЕМО“ се изпълнява в рамките на проект "Права  и ценности" и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София".