cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
info@devetakiplateau.org /
Меню Търсене
30.09.2021

БЮЛЕТИН № 5

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО” www.devetakiplateau.org

БЮЛЕТИН № 5 Май – Сетпември 2021

Настоящият БЮЛЕТИН се изготвя като част от проект ACF 30 „Активни граждани в селата“, по Договор № дог. 28/ 18.10.2019 г. Изпълнител на проекта е сдружение „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО“, в партньорство с Норвежката организация Friluftsrådenes Landsforbund и сдружение „Зелениград“ – село Осмар, община Велики Преслав.

Какво се случи по проект „Активни граждани в селата“:

На 26 май 2021 г. в село Кърпачево сдружение „Деветашко плато“ проведе разширен Управителен съвет, на който присъстваха и представители на читалища и атракции в селата. Екипът представи новия уеб-сайт на сдружението и бяха обсъдени необходимите допълнения и корекции по включените материали.

УС единодушно гласува къщите за гости, които не членуват в сдружението, а биха желали да се рекламират в уеб-сайта на сдружение „Деветашко плато“, да заплащат такса 50 лева за година.

УС взе решение Общото събрание на сдружение „Деветашко плато“ да се проведе на 15 юли 2021 година от 16 часа, на открито в двора на Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. Поканата е изпратена до всички редовни членове.

В периода 22-25 юли 2021 година екипът на сдружението и „Арена Медия“ – Русе реализираха предвидените по проек „Активни граждани в селата“ видеофилми за Деветашкото плато и постиженията в селата. С дрон и камера заснехме Крушунските водопади, къщи за гости, дейностите по изграждане на Старата мелница в Кърпачево, Къкринското ханче, крепост Града край Крамолин, Каньона, Деветашката пещера, атракцията конна езда, футболен турнир за деца и младежи в Агатово, вадене на мед, събиране на билки, местни домашни занаяти, обекти и дейности в резултат на активно гражданско участие на местната общност.

Както и през лятото на 2020 година, и сега месец август посветихме на срещи с местните общности в района на Деветашкото плато и на Зелениград. С цел спазване на противоепидемичните мерки, срещите в селата се проведоха на открито.

Ето графикът на срещите и предложенията, които местните общности избраха по време на дискусиите за превръщане на малки проекти в селата:

Крушуна (5.8.2021 – 15 часа): Да се възстанови таблото с карта на Деветашкото плато в центъра на селото - сдружението ще направи ново табло, а кметството ще осигури място и стойка за поставянето му. На таблото може да се поставят рекламни карета на туристическите обекти (къщи, заведения) с информация с QR код.

Горско Сливово (5.8.2021 – 17 часа): Озеленяване на центъра – двете лехи с рози да се възстановят и поддържат, с капково напоителна система.

Кърпачево (5.8.2021 – 19 часа): Изработване на демонстрационен компостер, изготвяне на информационни материали и обучение на местни хора за ползването.

Агатово (6.8.2021 г. от 11 часа): Изграждане на ограда на поляната пред читалището с цел ползване като игрище за футбол и други спортове, включително доброволен труд на деца и родители.

Крамолин (6.8.2021 – 9 часа): Закупуване на инвентар за провеждане на събития, който ще се съхранява в читалището (караоке колона с микрофони, 4-5 флашки за запис на музика, 2 сгъваеми маси, 2 средновековни костюма мъжки и женски.

За селата Агатово, Горско Сливово и Крамолин – закупуване по 8 комплекта футболни екипи за младежи и провеждане на турнир.

Брестово (19.8.2021 – 15 часа): Възстановяване на Чуката по устойчив начин: основа с камъни, по-нагоре дървени греди и устойчив покрив. Да се потърси съфинансиране за изграждане на заслон на Чуката. Да се направи план-сметка и техническа документация за заслона, като се свържат с експерти община Ловеч. Работа на доброволни начала.

Деветаки (20.8.2021 – 15 часа): Да продължи оформяне на центъра с изграждане на детска площадка с люлка, пързалка, почистване на терена с доброволен труд. Закупуване и монтиране на мрежа за волейбол.

Къкрина (19.8.2021 – 15 часа): Да се поставят указателни табели към Къкринското ханче, Крушуна и водопадите, както и към Деветашката пещера (много автомобили спират да питат в селото за посоките).

Тепава (20.8.2021 – 17 часа): Да се обнови указателното табло в центъра на селото, като се постави на по-подходящо место (на сянка, за да не изгаря); да се в ъзстановят екопътеки – до Асмалъ (стрелки), до Иванчова върпина (стрелки и табела, че се влиза на собствен риск).

Осмар (23.8. – 17,30 часа): Изграждане на място за снимки-рамка „Аз обичам Осмар“ с форма на буре, пейка и надпис, до асмата в центъра през читалището, за снимки на гости и туристи.

Драгоево (24.8.2021 – 9,30 часа): Изграждане на „Рамка за снимки Драгоево“ – в центъра до електрическа лампа, от което ще се осигури осветяване, с фигурата на танцуващи хора (дядо Драгой) и името на селото с големи букви – оформяне на място за снимки на гости и туристи.

Троица (24.8.2021 – 18 часа): Организиране на детски кът на терен до реката, от другата страна на голямата липа. Местните хора са разчистили терена, необходими са средства за материали за детския кът за беседка+ пейки и маса, която ще изработят с доброволен труд. Люлка и пързалка са уредили от партньори-спонсори.

Хан Крум (25.8.2021 – 9,30 часа): Да се възстановят скалните манастири с дървен под, мост между двете килии, дървени нари, подобно на автентичния вид. Необходими са контакти с ПП Шуменско плато, с РИМ – Шумен, да се изясни собствеността, технически изисквания и документация и проучване как да се направи. Средствата ще се ползват за материали, и доброволен труд.

През лятото на 2021 година в селата бяха организирани няколко доброволчески акции: за почистване на пешеходни маршрути и пътеки, поставяне на табели и стрелки към пещерите край Кърпачево, почистване на Старата мелница, на църквата и площада в село Крамолин, на парка и площада в село Деветаки.

НОВИНИ от ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО:

На 22.05.2021 година се проведе поредното издание на състезанието по ориентиране за купа „Деветашко плато“. Тази година домакин беше община Ловеч, като състезателното трасе обхвана част от улиците и околностите на квартал Вароша. Макар и само еднодневно, към състезанието отново имаше голям интерес.

Джаз-фестът се проведе на 19 юни 2021, събота, вече за седми път под звездите на Деветашкото плато. Поради постоянните валежи и необходимостта от електричество, сцената отново бе изградена в двора на къща Онгъл в Кърпачево. Традицонният музикален директор Венци Благоев този път беше привлякъл сериозна група от над 20 изявени музиканти, а най-яркият изпълнител беше Йълдъз Ибрахимова – джаз звезда от международна величина.

С подкрепата на фондация „Америка за България“ по проект за развитие на дигиталния маркетинг на НПО от началото на месец юни сдружение „Деветашко плато“ има нов сътрудник – Мирослава Ганчева (Мирка), която работи по промоцията на дейностите на сдружението в интернет (Фейсбук, Инстаграм, и други).

Общото събрание на сдружение „Деветашко плато“ се проведе в горещия следобед на 15 юли 2021 година в Севлиево, в красивия парк на Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. От общият брой редовни членове (103-ма за 2020 година) присъстваха 44 човека и бяха представени 27 пълномощни. Общото събрание утвърди 12 новоприети членове от заседания на УС през 2020 година, и прие още 13 нови членове. Екипът на сдружението представи Отчет за дейността през 2020 година, Финансов отчет за 2020 година, които бяха приети от Общото събрание. Новите документи План за дейността и Бюджет за 2021 година бяха посрещнати позитивно и одобрени от всички присъстващи.

Общото събрание прие решение сдружение „Деветашко плато“ да се включи в предстоящото създаване на Местна инициативна група Летница – Ловеч.

Съборът „Девет песни от извора“ се състоя на 5.9.2021 година, отново в село Деветаки. Над 15 състава, индивидуални изпълните и духов оркестър „Заедно“ от Троян разтресоха центъра на Деветаки. Открихме празника в 10 сутринта, а игривите звуци на народните песни и хора се носиха до привечер над Деветашкото плато. И тъй като нашата Мирка (за която споменахме по-горе) е и талантлива художничка, допълнителна атракция по време на събора беше организираното Арт-Ателие за деца.

От 13 до 17 септември 2021 сдружението отново се включи в кампанията Little by Little /„Малко по малко“/ за набиране на дарения за Джаз-фестивала през 2022 година. Набраните малки дарения на стойност до 50 долара се допълват с 50 % от платформата Global Giving. Много наши приятели дариха малки суми, на обща стойност 550 долара.

Ако и вие искате да помогнете отново да слушаме любими джаз музиканти под звездите на Деветашкото плато през юни 2022 година, може да дарите на https://www.globalgiving.org/.../jazz-for-rural-development/

На 15 септември започна новата учебна година. За съжаление в района на 9-те села има само едно функциониращо защитено училище в село Крамолин, което събира децата от 5 околни села. Учебната година е открита и в изнесена група на Детска градина "Ирина Бачо Кирова" в село Горско Сливово. Пожелаваме успех на децата, учениците и учителите от селата в Деветашкото плато и Зелениград, и да се надяваме, че все повече млади хора ще се завръщат към красивите селски райони на България.

НОВИНИ във връзка с ПРЕБРОЯВАНЕ 2021:

В периода между 7 септември и 3 октомври 2021 година ще бъде извършено преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. То цели осигуряването на информация за броя, структурата и състава на населението, както и за броя и вида на домакинствата и семействата в страната и за сградния и жилищния фонд. В изпълнение на заповед № РД-05-384 от 09.06.2020 г. на Председателя на Националния статистически институт, на територията на общините са назначени Временни общински преброителни комисии, която да организират подготовката и провеждането на преброяването в общините в съответствие с нормативните изисквания, да проведат набирането на контрольори и преброители и да организират обучението им.

Предвидени са две възможности за участие в преброяването:

1. Провеждане на електронно преброяване чрез интернет: От 0.00 часа на 7 септември до 24.00 часа на 17 септември 2021 г. (удължено до 30.9.2021) ще се проведе електронното преброяване чрез интернет. Всички граждани, които желаят могат да се преброят по интернет чрез електронен въпросник, като преброителят трябва да поиска Уникален преброителен код /УПК/, генериран от системата за електронно преброяване, който удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти.. В случаите, когато в едно жилище живеят две или повече домакинства и те са се преброили отделно (общежитие, съквартиранти или др.), преброителят трябва да вземе кодовете от всяко домакинство, като извърши описаните по-горе проверки на кода. При получаване на УПК преброителят установява, дали кодът съвпада с номера на преброителния участък, дали броят на лицата, които живеят в жилището, съвпада с последните две цифри на кода. В случай, че се установи пропуснато лице, преброителят пристъпва към попълване на хартиена преброителна карта.

2. Провеждане на преброяване с преброители: Задължение на преброителите е да посетят на място всяко едно жилище. Преброителите извършват преброяване най-напред в онези места от своите преброителни участъци, в които има най-голямо движение на населението, като хотели, мотели, почивни домове, къмпинги, болници и други. Там по изключение още вечерта на 6 септември 2021 г. се извършва преброяване. Това се прави, за да не останат непреброени лицата, които ще отпътуват рано сутринта на 7 септември. От 8.00 часа на 18 септември до 20.00 часа на 3 октомври 2021 г. се провежда преброяване с преброители, като всеки преброител ще се легитимира с бадж, с неговото име и снимка. Обходът на място ще се осъществява между 08:00 и 20:00 ч., вкл. в събота и неделя, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Ако вече сте се преброили електронно, трябва да предоставите автоматично генерирания код на преброителя, който ще посети Вашият дом.

Преброителите и контрольорите подписват декларация, с която се задължават да опазват в тайна личните и индивидуалните данни, които са получили при преброяването.

На наказание с глоба в размер на 160 лв. подлежат и лицата, които откажат да предоставят на преброител данните по чл. 17 - 19 от ЗПНЖФ2021.

Гражданите могат да следят актуалната информация, свързана с възможностите за преброяване на https://census2021.bg/

ДРУГИТЕ за НАС:

Сдружението "Деветашко плато“ е отличено като „Партньор на общините“ на годишните награди на НСОРБ 2021 на официална церемония по време на Годишната среща на местните власти, състояла се на 20 септември в к.к. "Албена".

Почетната грамота и плакетът „Партньор на общините“ бяха връчени на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от Калин Каменов, кмет на Враца. „Единственото НПО, което беше отличено, беше нашето сдружение "Деветашко плато“, останалите бяха все бизнес-организации. Поредна година общината номинира партньори, които НСОРБ отличава…“ – сподели кметът Корнелия Маринова.

Двадесет бяха номинациите за наградите, наградените са разпределени в три категории – малка, средна и голяма община. Сдружението "Деветашко плато“ повишава нивото на осведоменост и активност на местните общности. Освен това осигурява участие на гражданите при вземане на решения по обществени политики, насърчава медийната грамотност и гражданското образование, както и прозрачността и отчетността на публичните институции.

ПРЕДСТОЯЩО:

Въпреки пандемията, културният живот в общините продължава, спазвайки ограниченията. ЛОВЕЧ:

25.09. Театрална постановка „Храбрият летец и балерината“ - основна сцена на Драматичен театър от 11:00 ч.

28.09. Театрална постановка „Духът на Гогол“ - основна сцена на Драматичен театър от 19:00 ч.

30.09. „Котешка история“ – музикален театър - салон на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ от 17:30 ч.

СЕВЛИЕВО:

30.09. - „Държавен драматичен театър“ - Търговище гостува в Севлиево с постановката "Нашенци" от Стефан Стоянов по мотиви от хумористичния сборник „Пижо и Пендо“ на Елин Пелин.

Съобразявайки се с въведените ограничения в епидемичната обстановка Празникът на тиквата в Севлиево няма да се проведе през октомври 2021 година.

ДА ПРИПОМНИМ ОТНОВО:

Министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-748/02.09.2021 г., с която въвежда временни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 07.09.2021 г. до 31.10.2021 г. Част от тях са:

• Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. • Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

• Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

• Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

• Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

• Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

• Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

• Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

• Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

• Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

• Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

• Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

• На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

• Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

• Работодателите и органите по назначаване във всички администрации по смисъла на чл. 1 от Закона за администрацията организират работния процес на работниците/служителите, като: а) установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно и б) разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно.

• Свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се организират по ред определен от ръководителя им, при задължително носене на лични предпазни средства (калцуни, ръкавици и защитна маска за лице) и не допускане на повече от един човек на стая по едно и също време.

В Заповедта се посочва, че за въведените противоепидемични мерки (т. 1, 3, 7, 8, 9, 12 и 13 от Заповед № РД-01-748/02.09.2021 г.), може да не се прилагат при следните условия: -100% от персонала е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване и - ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане само на лица, които: са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване или представят отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието PCR или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието). В тези случаи, ръководителите на обекти, съответно организаторите на мероприятия предварително уведомяват за взетото решение съответната регионална здравна инспекция.

За целта, Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията, във връзка с осъществявания от тях контрол. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-743 от 31.08.2021 г. на министъра на здравеопазването. Областните управители и органите на местно самоуправление и местна администрация, в рамките на функционалната си компетентност да създадат необходимата организация за контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

Министрите съгласно функционалната си компетентност дават указания, съгласувани с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им. Указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство.

Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община. 

За да сме здрави, да можем скоро отново да се виждаме, да сме заедно и да работим с усмивка – СПАЗВАЙТЕ трите Д – дисциплина, дистанция, дезинфекция!

В настоящата ситуация къщите за гости, стаите под наем и малките семейни хотели са едни от най-предпочитаните, достъпни и търсени местата за настаняване в страната. Министерството на туризма заяви, че при спазваните ограничения и мерки България е туристическа дестинация с печат за безопасност и хигиена от Световния съвет за туризъм.

Нека напомним и на нашите чуждестранни гости:

Как защитить себя и окружающих от заражения COVID-19? Соблюдайте три „Д“ – дисциплину, дистанцию, дезинфекцию! Всемирным совет по туризму и путешествиям /WTTC/ присвоил стране право ставить печать безопасности и гигиены /Safe Travels Stamp/ на местные туристические объекты.

How to be protected when travel in COVID-19 situation? Observe the three “D” recommendations – discipline, distance, disinfection! Bulgaria is a tourist destination with Safe Travels Stamp by the World Travel and Tourism Council.

Ce sa facem in caz de COVID-19? Respactati cele trei “D” – disciplina, distanta, dezinfectare! Bulgaria este o destinatie turistica cu sigiliu pentru siguranta si igiena /Safe Travel Stamp/ de la Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor /WTTC/.