cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
31.07.2023

Бюлетин № 2 - 2023

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”

www.devetakiplateau.org

БЮЛЕТИН  № 2  / Април – Юли 2023

Настоящият БЮЛЕТИН се изготвя като продължение на бюлетините по проект ACF 30 „Активни граждани в селата“.

НОВИНИ от ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО:

Продължава изпълнението на проекта „Селска бизнес академия“. От 5 до 7 април в Старата мелница в Кърпачево се проведе четвърти обучителен курс за предприемачи от селските райони, по разработената от сдружението програма. Участваха представители на села от различни райони – от Северозапада /с. Говежда и с. Стубел/, от югозападна България /гр. Рила/, от с. Леденик – Великотърновско, от с. Радуил – Самоковско, от Хисаря. Много сме доволни, че участниците в Селска бизнес академия се увеличават, намират ни  в онлайн пространството и проявяват интерес към обучението. Всеки завършил курса може да подготви бизнес план за стартиране на малък бизнес  или доразвиване на съществуващ бизнес в селски район, и да кандидатства за финансова подкрепа. Проектът ще завърши през април 2024 година. Планираме още едно обучение през есента на 2023 г. За повече информация се свържете с екипа на сдружение „Деветашко плато“ и следете информацията в сайта и фейсбук страницата на сдружението.

В периода 21-23 април района на Деветашкото плато посетиха група журналисти, туроператори и блогъри, които разгледаха част от забележителностите и публикуваха интересни материали в печатни и социални медии.

Деветият национален фестивал "Семе Българско" се проведе в Севлиево на 29-30 Април 2023 г. Отново читалището от Крамолин се включи и представи интересни кулинарни специалитети.

На празника на буквите 24 май в Агатово се проведе Национално състезание по ориентиране за купа „Деветашко плато“. Участваха над 120 представители на спортни клубове от цялата страна, на възраст от 5 до 80 години.

Девети джаз фестивал на Деветашко плато – 30.6. – 2.7. 2023.

В рамките на три фестивални дни чухме два самостоятелни концерта, проведохме два майсторски класа, два запомнящи се джем-сешъна, срещнахме ви с повече от 20 великолепни артисти на голямата сцена, а децата импровизираха в последното фестивално утро.

Изпитахме огромно удовлетворение от контакта между публика, природа и музика – тази магическа симбиоза сякаш ни откъсна от реалността и ни потопи в дълбоките води на импровизацията, свободата и общуването. Ние вярваме, че джазът и Деветашкото плато са каузи, за които си струва да се работи, а заедно, те придобиват изцяло ново значение, което продължваме да преоткриваме година след година.

Празник на жътвата в Крамолин – 18 юли 2023 г. Отново със съдействието на земеделската кооперация и Областна управа Габрово читалището в Крамолин направи началото на жътвата в интересен празник. С фолклорни изпълнения по съседски се включиха и представителите на читалището от Горско Сливово.

Илинден в Деветаки – отбеляза се празнично с много местни участници и гости, и с традиционен курбан на 22 юли. Гостите посетиха и старинната църква „Свети пророк Илия“.

 

ЗА РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Стартират дейностите по разработване на 7-годишна стратегия за водено от общностите местно развитие на МИГ „Летница – Ловеч“. Поканени да се включат активно в планираните срещи са всички заинтересовани страни /земеделски стопани, малък бизнес в селата, читалища, НПО и други/, за да може разработената стратегия да отговаряща на реалните потребности и готовност на местната общност като цяло.

Следете информацията от общините Ловеч и Летница за провеждане на срещите.

 

НАШИТЕ  ПАРТНЬОРИ и партньорства:

С отминаването на КОВИД се възстанови работата на сдружението по международни проекти.

От 28.3. до 4.4.2023 година в района на Деветашкото плато гостува втората група от 6 представители на британските ни партньори по проект ПРИДЕ. Въпреки хладните дни, участниците проведоха планираните посещения на туристически обекти в района, а също така и интересни обучения по български занаяти.

В Старата мелница се запознаха с магията на българската бродерия, в Читалището в Горско Сливово разучаваха български народни песни и танци,  опитаха вкусни местни гозби в Билкарската къща.

Представители на сдружението участваха в работни посещения и обмени по партньорски проекти с нашите дългогодишни партньори от ГРАМПУС - Великобритания:

  • 18-21 април 2023 – Работна среща в Румъния по проект АЛИТЕ – свързана с опазване и възстановяване на старинни занаяти.
  • 1-8 май 2023 – Археологически обмен във Великобритания на обект от римското владичество в района на Къмбрия.
  • 24-31 май 2023 – Практическа работна среща в Гърция, остров Скиатос по проект ШИЗМ – творческа работа с вълна.

А през летните месеци юли и август отново сме домакини на британски студенти, провеждащи своята практика по занаяти и археология. Изпращат ги дългогодишните ни партньори от Грампус – Великобритания.

Артистичната занаятчийска практика започна на 6.7.2023 г. с няколко дни в къща „ЕкоАрт“ в село Драшкова поляна – занимания с керамика, продължи в Брестово с правене на метли и помощ за освежаване на парка на читалището. Следващата спирка е традиционна – домашни занаяти в Билкарската къща в Горско Сливово и изложба в читалището. Ще завърши в Кърпачево на 4.8.2023 г., където Петя и Владо ще работят с групата младежи.

    

От 20.7. до 18.8. група студенти от Британски университети по археология и антропология със съдействието на сдружение „Деветашко плато“ подпомагат археологическите разкопки на крепостта ХОТАЛИЧ и работата по идентификация на намерените артефакти в Историческия музей в Севлиево. Независимо от високите температури младежите разкопават обекта под ръководството на археолога Надежда Ботева, почистват намерените предмети и ги подреждат в експозицията.