cookie_icon
Използваме бисквитки за персонализиране и статистика. За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Начало Търсене
Търсене
Меню Търсене
17.12.2022

Активни и информирани граждани на село

Сподели в Facebook LinkedIn Twitter

Как срещите очи в очи ни обогатяват повече от стотици статии в медиите

През месец декември, в последните дни преди светлите Коледни празници в от нашите малки села в Деветашкото плато имахме честта да се срещнем и да обменим мисли с няколко изключителни личности. 

Едната среща беше с Огнян Ганчев - човекът, който след сърдечна трансплантация изкачва Мон Блан - най-високия алпийски връх в цяла Западна Европа - 4809 метра надморска височина. Освен това, Оги е носител на множество медали и отличия в европейски и световни състезания за хора с трансплантирани органи и развява знамето на България в цял свят.

За донорството на органи, за това, че напускайки света, човек може да даде живот на други хора разговаряхме с него в село Деветаки. Пълната зала на читалището показа интереса на хората към темата, които станаха част от това силно емоционално общуване. Усмивки и сълзи се сляха в едно, докато Оги споделяше своите преживявания и успехи, а участниците задаваха въпроси и разсъждаваха върху важността на това донорството на органи да се превърне в още по-актуална тема в българското общество. Защото спасява животи! Домакините от кметството и читалището на село Деветаки подариха на Огнян две осветени икони - да го закрилят и да му помагат в изкачването на нови върхове.

Втората среща беше в село Кърпачево - не по-малко емоционална, макар и съвсем различна като тема и участници. Единият ни гост бе Владимир Радулов, професор по специална педагогика в СУ, педагог и пианист, енциклопедична личност, който десетилетия води предаване за джаза по програма „Хоризонт“ на БНР. Той е учен, преподавател и музикант, изследовател в областта на педагогиката, психологията и рехабилитацията на зрително затруднените. Заедно с него ни гостува един от посланиците на джаза у нас, тромпетистът Венцислав Благоев. Преподавател, изпълнител и музикален директор на „Джаз под звездите на Деветашкото плато“, основател на джаз фестивалите в Стара Загора и Благоевград, Венци е и автор на формата „Джаз за деца“, носител на Кристална лира за джаз. 

Как възниква джазът, кои стилове и национални характеристики се преплитат в него, от къде тръгва и как стъпва във всички краища на света? Кои са основните стилове в джаз - музиката и как звучат? В своята отлично структурирана лектория професорът отговори на тези и на някои други въпроси, открехна завесата и ни откри любопитни факти за изпълнители и творби. „Импровизацията е изказване: първо всички свирят заедно една тема, а после всеки един от бенда има право да се „изкаже“ със своя инструмент по темата“ - така най-просто обяснява той сложния език на тази музика. За участниците в срещата ползата бе двойна: от една страна, обогатиха познанията си за джаза, а от друга, успяха да се насладят и дори да участват пряко в музикалните пътешествия, в които Венци и Владо ни отведоха. 

Срещите се проведоха в рамките на проект „Активни граждани в селата“ с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и фонд Активни граждани България и целяха предоставяне на информация „от извора“ и място за дискусии по актуални теми между хората в селата на Деветашкото плато и популярни личности от България.