Крушуна

На 34 км. от гр. Ловеч, в източна посока, където последните склонове на Стара планина постепенно преминават в меки възвишения, в допир с Деветашкото плато, в гънките между дивния Балкан и златната Дунавска равнина, се е сгушило китното селце Крушуна - едно от трите села в община Летница.

С богата история и култура, селището получава името си още от заселването на славяните по тези места, през VІ-VІІ в., което идва от назнанието на птицата КРОШУН – вид сокол, ястреб (позната още като “каняк”). Селото запазва името си Коршун докъм Х в., след което, следвайки езиковите закони за промяна на живите езици, постепенно се преобразува, за да стигне до окончателния си сегашен вариант КРУШУНА.

Огромният бигоров скален масив, реката Маарата, изумителният карстов водопад, най-голямата в страната травертинова каскада, както и втората по големина и една от най-красивите у нас водна пещера с множество подземни езера; минералният извор с доказани лечебни качества, богатите на дивеч гори, исихастката обител, запазените традиции и обичай – всичко това създава изключително добри предпоставки за развитие на селски, екологичен, пещерен, ученически и ловен туризъм.
 

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!