Крамолин

   Археологически обект “Градът” се намира на 3,5 км югоизточно от селото. Там се открояват останки от крепостни зидове, сводове, 2 средновековни църкви. Естествената защита на местността е осигурена от 90 метрови отвесни скали, спускащи се към река Мъгър на север. Има достъп само от запад. В подножието на върха са разкрити три пещи за производство на строителна керамика. Археологически проучвания на местността са правени от специалистите в Исторически музей Севлиево през 80-те години на ХХ век. Предполага се, че крепостта е съществувала по времето на Второто Българско царство – ХІІ – ХІV век. Крепостните съоръжения са градени от добре обработени камъни, споени с бял хоросан. Около останките на едната църква са разкрити останки от християнски некропол с над 100 гроба. В момента има добре запазени стени с височина над 3 метра, сводове и основи на църкви. От скалния венец се отрива прекрасна гледка към долината на река Мъгър и към язовир „Стамболийски”. Обекта се достига лесно по черен път, указан с табели. Има изградено място за пикник с навеси, маса с пейки, огнище, но наблизо няма водоизточник за питейна вода.
   Читалище „Напредък” е стар културен център – през 2007 г. навърши 120 години; с богата библиотека и певчески състави (стари градски песни, изворен фолклор, църковно-славянски песнопения). В училището има етнографска сбирка.
   Часовниковата кула в центъра на селото отброява времето с камбанен звън на всеки 30 минути; издигната е в памет на жертвите за свободата и независимостта на България.
   Църквата „Свето Възнесение” е еднокорабна, с място за хор и чудесна акустика. Построена е през 1898-1903 г. от майстор Тотю от Трявна на мястото на стара църква от 1843 г. Намира се близо до центъра на селото, а за да я посетите попитайте в кметството или в библиотеката.
   В Крамолин има уникален частен музей – собственикът е събрал сечива, предмети от бита и други старинни вещи от българската история и е превърнал плевнята си в своеобразна изложбена зала. Сам той посреща гостите и разказва за произхода и предназначението на предметите. Можете да го посетите след предварителна уговорка.
Част от землището на село Крамолин попада в района на Деветашкото плато, където се срещат интересни карстови обекти: “Въртопите” – понори с различна дълбочина, в дъното на които има подземни реки (които се чуват при по-висока вода) се намират сред нивите в посока Горско Сливово. Не са пригодени за туристически посещения.
   Язовир „Александър Стамболийски” – в района наоколо има много частни вили, почивни станции на фирми, места за риболов, възможности за водни спортове и плаж.
   Язовир “Бритянов кат” – до скоро използван за напояване, сега този микроязовир е зарибен и предоставя възможности за риболов срещу заплащане. Намира се в посока Агатово, отбива се по черен път в дясно през сливовите градини.
  Сборът на селото е на Спасов ден (обикновено през първата събота – неделя на юни) – дали от тук възниква и израза „Те ти булка Спасов ден” ... а през септември има празник на селото.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!