Агатово

     Знаете ли, че бронзово еленче в логото на сдружение „Деветашко плато” е стилизирана форма на една прекрасна малка статуетка, намерена в нивите край село Агатово? Бронзовата фигурка на елен е датирана от 7 век пр.н.е. – една от най-старите находки от тракийската култура, впечатляваща с елегантната си форма и фината си изработка. Заедно с железен тракийски меч от 5-4 век пр.н.е. с уникална форма и украса, и сребърна торква, които са изложени в НАИМ, тези находки дават исторически доказателства за наличието на човешки живот и цивилизация по Деветашкото плато от древни времена.  

Местността Белото Камъне е просторна поляна край гората на 7 км северно от селото. Достига се по полски път през нивите – истинско предизвикателство за любителите на „оф-роуд” шофирането. Има чешма с питейна вода и езерце с водни лилии, изградени са навес, пейки и маси за почивка и похапване, тоалетна.

Районът е карстов, част от Деветашкото плато, и изключително богат на понори /наричани тук върпини/ и неизследвани пещери сред нивите. Местността е картирана и има възможности за спортно ориентиране. 

  •      Това е и любимо място за срещи на ловните дружинки от района, а местните ловци са възстановили стара стопанска сграда за подслон. 
  •      В околните гори има изградени ловни укрития (чакала), от които могатда се наблюдават различни диви животни в естествената им среда и при водопой – лисици, диви свине, сърни и елени, различни видове птици. Горите и поляните са рай за познавачите на гъби и билки.
  •      Читалище „Образование” – създадено през 1900 г.; в момента фолклорна има певческа група, която участва в надпявания и фестивали.  
  •      Църквата в Агатово е построена през 1856 г. от неизвестен майстро, а камбанарията до нея – през 1930-1933 г. Камбаната тежи 700 кг.
  •      Територията на селото се пресича от множество останки от древни пътища, които могат да се използват за туристически маршрути.
Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!